Vinselekt Michlovský
Za tou nejlepší kvalitou vín stojí více než 50 let praxe vinařského guru Doc. Ing. Miloše Michlovského, DrSc. Vinařství obhospodařuje cca 125 ha vlastních vinic ve velkopavlovické a mikulovské podoblasti. Na jaře 2010 získává historicky první ocenění Vinařství roku 2009 a pyšní se oceněním z roku 2018, kdy jejich Rulandské bílé pozdní sběr 2015 bylo vyhlášeno jako nejlepší na světě.
Inovace a kreativita jsou ve Vinselektu Michlovský a.s. velmi důležitým aspektem, což dokazuje nová řada nízkoalkoholických a nealkoholických jemně šumivých vín (bílé, růžové, červené), k jejichž výrobě je použita nejmodernější technologie umožňující plně zachovat podstatu vína včetně aromatických látek.
Víno je nápojem, v němž se neopakovatelným způsobem odráží vliv přírodních podmínek (charakter půdy, množství srážek či délka slunečního svitu). Jedinečný charakter a kvalitu však vínu dává osobnost vinaře. Právě ten již volbou odrůd a citlivými zásahy na vinohradu, ale především v průběhu zpracování hroznů formuje individualitu vína. Proto je víno pitím nejen ušlechtilým, ale také velmi rozmanitým. Vinařův rok tak trvá skutečně celých 12 měsíců a nezužuje se pouze na čas vinobraní.
Vinařství Štěpánek
Rodinné vinařství z Moravského Slovácka, z vinařské obce Mutěnice.
Prioritou při výrobě vín je vinná réva té nejvyšší kvality, která je odrazem každodenní práce.
U Štěpánků se zaměřují se na výrobu unikátních bílých a růžových vín s nižším obsahem alkoholu a vyšším obsahem zbytkového cukru.
Při výrobě vín čerpají ze zkušeností, které jsou v rodině předávány po několik generací. Vinařství obhospodařuje cca 5 ha vlastních vinic. Výsledkem jsou vína s ideálním poměrem mezi přírodním cukrem a kyselinkou.
To vše dotváří nezaměnitelný charakter vín, která vznikají díky lásce a nadření k řemeslu.
MÁDL Malý vinař
U Mádlů začínali v roce 1992 v malých rodinných sklípcích rodičů, doslova od malých demižonů a bečiček. Dnes dávají podobu svým vínům ve Velkých Bílovicích ve sklepní čtvrti Belegrady.
Název “MALÝ VINAŘ” vyjadřuje doslova hravý vztah k révě vinné, vínu a lidem. I když produkují přes 200 000 ks lahví ročně, mají dokonalý přehled o každém keři révy z 15 ha vinic, o každém vínu ať už v sudu nebo betonové nádobě.
Hustopečská pahorkatina, kam geograficky patří i Velké Bílovice je vytvořena mělkým třetihorním mořem, jehož dno bylo překryto navátými půdami a minerálními usazeninami řeky Dyje poskytuje pestrou škálu půd a terénů, které formují společně s příznivým klimatem charakter vín. K eliminaci nadměrného zaplevelení nepoužívají herbicidy, ve vinici vysévají směsi trav a bylin, které svým růstem zajišťuji nejenom zadržovaní vody, ale i druhovou rozmanitost živočichů.
Vinařství Šalša Kyjov
Ve Vinařství Šalša věnují poctivou každodenní péči o vinohrad, která přináší své výsledky. V jejich vínech Vás zaujmou svěží ovocné tóny, slunce jižní Moravy, ale také příběhy jejich předků.
Odkaz rodinného vinařství Václav Šalša sahá první písemnou zmínkou až do roku 1796. Navazují tak na dlouholeté vinařské tradice, na které jsou patřičně hrdí. Dědictví předků zavazuje k tomu, aby svoji práci dělali jak nejlépe jak umí. Vína, která vyrábí, se právem těší oblibě. Vinice se rozkládají na 13 ha.
Asi každý si všimne, že etikety na lahvích jsou odlišné od ostatních vín. Může za to myšlenka spojit víno a umění do jedné roviny a hlavně malíř Michal Halva.
Vinařství Procházka
Vinařství Petra Procházky sídlí ve Valticích a vzniklo v roce 2000. Před revolucí vyráběl jeho otec víno pro úzký okruh přátel a kamarádů, taktéž pro vlastní spotřebu. Dnes se jejich vinice rozkládají na 45 ha půdy.
Vinařství Procházka produkuje jakostní a přívlastková vína. Vinice se nacházejí v okolí města Valtice. Tyto vinice se nacházejí v malebném údolí při rakouských hranicích. Vinice jsou orientovány převážně na jihozápad a jihovýchod.
Většina vín je zpracovávána nejnovějšími technologiemi. Díky tomu jsou vína nádherně specifická. Mají nezaměnitelné charakteristické aroma, svěží chuť jižních a lesních plodů s charakteristickou kyselinkou, která provází všechna vína vyrobena z hroznů vinic Valtického okolí.
Ve Valticích má vinařství dlouhou historii. Již v roce 1848 to byly vinice velkostatku Lichtenštejnského.
Vinařství Volařík
Zakladatelem Vinařství Volařík je Ing. Miroslav Volařík. Vinařství obhospodařuje v integrované produkci 80 ha vlastních vinic v Mikulovské vinařské podoblasti a 4 ha v režimu ekologického zemědělství na vinici Věstonsko, v Perné.
Specializují se na přívlastková, zejména bílá vína.
Pílí, učenlivostí, pokorou, výběrem skvělých odrůd a neutuchající láskou k vínu se ve Vinařství Volařík dokázali v krátké době prosadit mezi vinaře s nejkvalitnějším vínem v České republice a sklízí úspěchy na tuzemských i zahraničních soutěžích.
U Volaříků je při pěstování kladen velký význam na polohu vinice čímž vynikají jejich TERROIR vína. Jde o spojení nejprestižnějších viničních tratí s nejvhodnější odrůdou. Každá trať svou polohou, podložím a klimatickými podmínkami výrazně ovlivňuje charakter hroznů.